Vitamín C nad zlato

04.06.2020

Proč je pro nás vitamín C tak důležitý a k čemu je v těle dobrý?

Po zdroji vitamínu C sáhneme při chřipce, nachlazení, virózách apod. Ano, je pravda, že se vitamín C podílí na správném fungování našeho imunitního systému, ale plní v našem těle také celou řadu jiných důležitých funkcí. Pojďte se s námi podívat z blízka jakých.

Vitamín C je antioxidantem, pomáhá zneškodnit v těle vzniklé volné kyslíkové radikály. Každou lidskou buňku napadne denně tisíce volných kyslíkových radikálů. Při nedostatečné ochraně této buňky by došlo k jejímu zvrhnutí např. v rakovinové bujení.

Vitamín C také působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Účastní se tvorby kolagenu, který ovlivňuje kvalitu a funkci kostí, chrupavek, zubů, dásní a kůže, zvyšuje vstřebávání železa z potravy a pomáhá při vyčerpání, stresu a únavě.

Co se děje při nedostatku vitaminu C?

Nedostatek vitamínu C má prokazatelně negativní účinky na zdraví. Mírná forma se projevuje oslabenou imunitou, zvýšenou kazivostí zubů, častými modřinami, narušením stavby kostí, krvácením do kloubů a jejich deformacemi, zvýšenou únavou a žaludečními problémy. U malých dětí a kojenců se nedostatek vitaminu C projeví zpomaleným růstem, chudokrevností, poruchou osifikace a celkovým neprospíváním.

Krajním důsledkem dlouhodobého nedostatku vitaminu C jsou kurděje, onemocnění, při kterém lidé pociťují únavu, vyrážku na kůži, otevřené a nezdravé vředy, krvácející dásně a modřiny. Pokud se neléčí, může to vést k smrti.

A jaká je vlastně denní potřeba vitaminu C?

V dospělosti je denní potřeba vitaminu C v rozmezí 70-100 mg, záleží na věku a také pohlaví jedinců. U všech lidí se zvyšuje při větší námaze (např. u sportovců, infekci, hojení ran, rychlém růstu, v těhotenství, při kojení, ale také při stresu nebo u kuřáků. Kouření cigaret zvyšuje potřebu vitamínů C až o 60-100 %).

Nejlepším způsobem, jak si zajistit dostatečný přísun vitamínu C, je pravidelná konzumace ovoce a zeleniny v syrovém stavu, protože tepelným zpracováním se vitamín C ztrácí (každých 5 min varu o 10% ). Bohatým zdrojem je např. rakytník, šípek, červená paprika, kysané zelí, růžičková kapusta, černý rybíz, citrusy, jablka, kiwi, meloun... Při nedostupnosti těchto přírodních zdrojů, můžeme doplňovat vitamín C formou kvalitních doplňků stravy.

Ukázka dobrých přírodních zdrojů vitamínu C (jeho obsah uvádíme v mg) :

  • 1 středně velká červená paprika = 152 mg

  • 1 středně velká oranžová paprika = 70 mg

  • 1 šálek brokolice = 40 mg

  • 1 velký pomeranč = 100 mg

  • 1 malý citron = 30 mg

  • 1 malá papája = 95 mg

  • 1 šálek jahod = 60 mg

  • 1 kiwi = 64 mg

  • ¾ šálku nakrájeného ananasu = 48 mg

  • 1 šálek květáku = 21 mg

  • 1 šálek melounu = 57 mg

  • 1 velké rajče = 25 mg


Použité zdroje:

https://www.celostnimedicina.cz/

https://foodrevolution.org/